Photo

27 August Hello blogg, long time no see!

I suddenly felt like writing about the Raoul Wallenberg medal I made a while ago (made with a blessing from Raoul Wallenbergs sister Nina and the Wallenberg Academy). It was a great honour.

Every medal goes through my hands (even though they are minted, not cast). I get a package from the company that mints them and then I sit with a rag and rub and work magic with the patina until the face starts living (When I am really lucky that happens when I am working with a portrait in clay; I sit and work for ages, suddenly I start finding a resemblance between the photograph and the clay in front of me and then one day it feels as if the portrait has started to breath and is actually a real person. That´s rather cool.

 

30 april Dammdammdaraa, dammdaammdaraaa

Den stora gipsskulpturen är nu klar och jag har precis fått iväg fakturan. Härligt, roligt att jobba och himla roligt att få betalt!

Så just nu ägnar jag det mesta av min tid åt funderingar kring bröllopsmyntet. Tävlingen ni vet som ska dra igång på TV4 den 3 maj och avslutas den 14 maj med tevetittarna som jury.

Det är lika många lager på detta projekt som det är att göra sin egen hemsida. Först ska jag vara med vid invigningen på Kungliga Myntkabinettet i Stockholm på måndag klockan 11.00 – TV4 kommer att vara där och filma hela tilldragelsen. Chefen för myntkabinettet Ian Wiséhn, invigningstalar därefter berättar Mynthusets chef om tankarna bakom tävlingen och därefter förväntas jag säga något klokt om mitt konstnärsskap i allmänhet och om tävlingsförslaget i synnerhet.

Det händer på måndag. På tisdag ska en kameraman från TV4 komma förbi och filma i min "ateljé". Grejen är den att jag sitter i vardagsrummet och jobbar vid matbordet. Sexy, sexy. (Jag är säker på att de andra två konstnärerna som deltar i tävlingen som också ska intervjuas är omgivna av de rätta attributen, såna saker som man ska vara omgiven av när man jobbar som konstnär!) Jobbar jag stort är jag på Bergmans gjuterier, gör jag något i silver får jag vara i Sebastian Schildts verkstad, för övrigt sitter jag vid matbordet hemma och plockar bort mina grejer varje dag innan familjen kommer hem.... Hur gör man för att det ska se spännande och exotiskt ut på bild?!

På onsdag den 5 maj sitter jag i Nyhetsmorgon som en del av en serie konstnärsporträtt, mitt inslag är det sista av tre. Jag tänker en hel del på vad jag ska berätta, vad jag ska visa (vad jag ska ha på mig) etc etc och det känns inte alldeles alldeles bekvämt om man säger.

För att tänka bort det nervösa inför alla dessa tv framträdanden i nästa vecka påminner jag mig om när jag var på diplomutdelning för Handelshögskolans elever i Stadshuset förra året.

På stolarna satt elever som hade jobbat som tokingar i en massa år och nu äntligen skulle få ta emot sitt diplom som bekräftelse på att de hade gjort det de skulle. Alla var uppklädda till tänderna, man såg att många var ovana vid högtidsdräkt och kände sig obekväma i frack och långklänning. En och en gick de generat uppför trappan (samma trappa som nobelpristagarna) och de gick som om de inte kunde gå snabbt nog. De tog emot sitt diplom och rusade sen generat ner för trappan igen med blicken nedslagen inte van vid att ha så många ögon på sig.

Jag satt i publiken och det slog mig att de gjorde ju helt fel! Njut av er stund i rampljuset hade jag lust att ropa till dem, skrid nerför trappan inför allas blickar, du vet inte när du kommer att befinna dig i händelsernas centrum igen. Det är roligt det här, det är ingen plåga! Så vill jag själv kunna tänka när jag sitter i studion och känner mig generad. Njut av dina få minutrar syster!

 

22 april Det drar ihop sig

Det är klart positiva vibrationer som kommer från kungafamiljen angående porträtten och gåvan som jag nämnde i ett tidigare blogginlägg nedan men det är fortfarande för tidigt att ropa hej så jag väntar med det. Återkommer.

Är snart klar med den stora skulpturen som jag har ägnat så mycket tid åt på Bergmans. "Befrielsen" heter skulpturen....

Å snart är det dags att boka flygbiljetter till Tampere i Helsingfors, nästa stora Fidem medaljkongress äger rum där i juni. Hur är det med askplumen då tro?! Deltagare från hela världen kommer att vara på plats - flera av mina käraste vänner från Japan, jag hoppas på att få återse den underbara lilla kvinnan från Nya Zeeland som jag inte har sett på flera år, hjärtspecialisten och samlaren från Amerika - Ira, den kvinnliga galleristen från New York som gör så fina medaljer och så konstnären Malone Beach förstås - grundaren av Bananordern.

 

12 april Morgonsoffan på TV4

Nu är det bestämt! En tävling mellan tre olika bröllopsmedaljförslag kommer att gå av stapeln på Nyhetsmorgon i TV4 mellan den 3 maj - 15 maj. Mitt förslag är ett av de tre som tittarna ska få rösta om.

De andra två medtävlarna är Ingrid Austlid Rise från Norge, fast anställd sedan mer än tjugo år på Norska myntverket, och Joaquin Jimenez från Frankrike.

Vid något tillfälle mellan den 3-7 maj kommer jag själv att sitta i morgonsoffan och prata, vet inte om det blir tillsammans med de två andra eller om vi sitter var och en för sig å grillas. (Är det någon där ute som har tips på hur man ska bete sig när man sitter i en tv soffa får ni gärna höra av er!)

Eftersom det är tittarna som avgör vems medalj som ska vinna och därmed präglas som bröllopsmedalj räknar jag stenhårt med ert stöd. Jag återkommer med mer information så fort jag kan!

 

12 mars Mycket kungligt

Idag lämnade jag in två skulpterade porträtt i gips till slottet för godkännande. Det kommer att ta ytterligare någon vecka innan jag får ett besked från hovet, det är mycket väntan när de är inblandad har jag förstått. Bråda tider just nu.

För ungefär en vecka sedan bestämde sig hovet för att de går med på ett annat större medaljprojekt som, om allt blir som det är tänkt, kommer att presenteras i TV4:s morgonsoffa under majmånad. Om jag har uppfattat det rätt kommer tre medaljer då att visas upp i rutan, konstnärerna bakom medaljerna likaså, liksom medalkonsten i stort. Bra. "Svenska folket" ska sen få möjlghet att rösta på det förslag som de tycker bör präglas till bröllopet. Jag har ännu inte sett mina två konkurrenters förslag men jag är rätt nyfiken.

Mitt förslag har jag gjort helt och hållet digitalt, kändes rätt ovant. Ni som känner mig vet att jag egentligen är hantverkare, jag älskar att arbeta i lera, och vax, hugga i sten och gjuta i brons. Under den senaste tiden har jag dock försökt kombinera det hantverksmässiga med det digitala å det blir till att treva sig fram. Jag har lärt mig massor under den senaste tiden men det är en del som återstår!

Enkronan var det första jag gjorde helt i datorn, tidigare har jag alltid skulpterat mina medalj och myntunderlag i lera men när det gällde enkronan kände jag att det viktigaste var att de få detaljer jag ville ha med (texten och ränderna) skulle vara så exakta som möjligt och då fanns det helt enkelt inget uttrymme för handen.

 

19 februari Att-göra-lista:

· Ringa posten på Arlanda som har tagit emot en försändelse till mig från Japan (vet inte vad det är). De behöver veta vad den kan vara värd och vad det är för innehåll. Vad gör jag?!

· Omarbeta gipsporträtten på Victoria och Daniel för att de ska kunna användas i ett spin-off projekt.

· Fundera vidare på vad jag ska göra för trycksak/vistitkort/giveaway till mig själv. Är sugen på att trycka upp nåt litet och fint (frågan är bara hur man slår mitt förra visitkort med inklistrad 1-krona?!).

· Skicka en pdf med den nya utformningen av foldern till de ansvariga på Assar Lindbeck-medaljen (ett stort ekonomiskt pris som delades ut för första gången förra året). Själva medaljen är i rent silver och väger ca 750 gr, en av mina favoriter.

· Skicka ett brev till Susanna Popova som jag inte känner men som jag råkade träffa på en middag igår. Hon är ansvarig för den officiella "bröllopsboken" som ska tas fram med anledning av det kungliga bröllopet i sommar. Susanna fick reda på att jag håller på att utforma medaljer med bröllopsparet som motiv och ville veta mer. Roligt om detta slumpmässiga möte innebär att någon av medaljerna omnämns i boken.

· Skissa på utformningen av en gravsten.


Photo

13 februari · Hittad form

Har glömt bort att berätta att Anders Hanser har spelat in en film om Bergmans konstgjuteri och om de konstnärer som låter gjuta sina alster där. Dokumentationen har pågått under ett års tid och det känns nästan som en kulturgärning, tänk att någon har tagit sig tid att dokumentera denna ovanliga och underbara arbetsplats. Själv var jag på gjuteriet en hel del under den perioden, jag höll på med skulpturerna till Täby Kyrkby, så jag är också med på ett hörn i filmen.

Filmen består av vardagssituationer på gjuteriet (bara det superintressant pga alla skulpturer som man skymtar överallt i lokalerna), kortintervjuer med ett antal olika konstnärer, ett inlägg från en släkting vars farfar var den som grundade företaget och gamla filmsnuttar. De gamla journalfilmerna gav förstås en extra dimension till helheten.

Filmen blev en hyllning till hantverket som sådant och en lovsång till Bergmans nuvarande anställda som det bara är att stämma in i. Den förhandsvisades för någon vecka sedan på Anders egna biograf på Kommendörsgatan.

Hoppas SVT visar filmen vid tillfälle.

 

10 februari · GladGlad, GottGott, BookBook

Det känns toppen idag vilket inte är bra för då kan det bara bli sämre men jag njuter ändå.

Jag har levererat ett jobb till gjuteriet vilket alltid känns skönt, fortfarande mycket kvar att göra med den men den viktiga delen är gjord. Jag hann dessutom arbeta med kopian på den stulna skulpturen och jag kommer att fortsätta jobba med den resten av veckan. Kul.

Jag har ätit lunch med Odd vilket var både gott och trevligt, på köpet fick jag ytterligare en chans att titta på Svenska Akademiens medaljsamling, bland annat Peter Lindes senaste medalj och Gunvor Svensson Lundkvists tidigare superfina medaljer. Kan varmt rekomendera ett besök på Svenska Akademiens bibliotek om ni kommer åt.

Jag har äntligen fått datorväskan som jag beställde från Amerika för flera veckor sedan. En väska som ser ut som, luktar som och känns som en läderinbunden bok. Mycket vacker. Roligt med kontrasten mellan det slitna och hi-tech.

Och jag har fått ett telefonsamtal där det, om allt går som planerat, tyder på att medaljkonsten kommer att sättas i fokus till våren på TV 4 bland annat . Mer om detta senare.

Inte dåligt för en dag!

 

4 februari Lilja i vax

Nu har jag för andra gången av misstag slängt flera av mina tidigare bloggtexter. Surt!

Jag är färdig med liljan som ska ligga som dekoration på en gravsten i Israel. Först måste den gjutas i brons vilket är lite läskigt eftersom den ska gjutas i en förlorad form vilket betyder att om gjutningen misslyckas så måste jag börja om från början...

När den är gjuten kan den läggas på plats. Jag tyckte mycket om att arbeta med liljan, skulle gärna täcka en hel vägg med dem.

Har fortfarande inte hört något om hur det blir med mitt förslag till medalj till kronprinsessan Victoria och Daniel. Håll tummarna så meddelar jag så fort jag har fått besked.Photo

3 december · Girlpower · Silverfjärilen

Var bjuden till "Dambuffé" på Tessinska palatset i går kväll. Visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig annat än god mat i vacker miljö. Det visade sig vara en fantastisk blandning av kvinnor från vitt skilda håll med det gemensamma att de var självsäkra och starka och alla hade kommit en bra bit i sina karriärer. Pratade bland annat med en ansvarig för utförsäljningen av Apoteken och en f d lärare i filosofi (jag kunde inte låta bli att berätta om min nu sjuttonåriga dotter som för många år sedan skrev i "Boken om mig själv" att hon skulle vilja vara som Sokrates, "tänk att kunna gå ut bland folk, tala och få dem att ändra åsikt").

Jag stod bredvid Filippa Reinfeldt, hälsade på Elisabeth Tarras Wahlberg och skymtade Igegerd Råman, Martina Bonnier, Susanna Popova och Alexandra Charles bland många många andra, roligt för någon som mest sitter hemma å jobbar och aldrig träffar folk! Vid bordet (jag satt förstås vid det bästa bordet...) hade jag en mycket sympatisk kvinna på ena sidan som arbetar med välgörenhet i Ryssland, på andra sidan satt en alldeles underbar kvinna, Catharina, som även hon arbetar ideellt för att hjälpa hemlösa med tandvård och annat. Även den inbjudna talaren visade sig vara inne på volontärarbete, hon var grundare till Volontärbyrån en förmedling mellan de som behöver hjälp och de som vill hjälpa.

Så förutom en vansinnigt god buffé (med en grymt vulgär ostpaj som saknade motstycke) blev det en mycket inspirerande afton. Tack Titti.

På söndag kommer det att hända en massa saker på Dramatiska Institutet och Filminstitutet, en "inspirationsdag i Kerstin Allroth-Denciks anda". På kvällen kommer det att för första gången delas ut ett pris till en dokumentärfilmare i Kerstins namn, priset heter "Silverfjärilen" och det är jag som har gjort den.

 

25 november · Digitaliserad Vickan

Har suttit hela veckan och jobbat med mitt tävlingsförslag - en medalj inför kungliga bröllopet nästa år. Mitt tidigare förslag (till en annan uppdragsgivare) hoppas jag fortfarande få ett positivt besked om det är Hovet som bestämmer om den får präglas eller inte. Då gjorde jag en relief på en finstämd Victoria som var så fin på bilden att jag nästan blev förälskad.

Detta förslag ser helt annorlunda ut. För första gången gör jag ett original på datorn. Väldigt roligt för mig och resultatet ger ett helt annat uttryck än när jag skissar för hand. Kul! Att framställa originalet på ett helt annat sätt rent tekniskt blev en nytändning vilket var nödvändigt, återstår att se om resultatet uppskattas.

18 november · Full fart!

Mycket på gång just nu, två meters skulpturen som jag inte har hunnit jobba med på ett tag, en skiss på ytterligare en medalj med anledning av det kungliga bröllopet nästa år (många inbjudna från utlandet och Sverige som ska visa vad de går för), medaljer på kungen och Silvia och en skulptur till en gravsten i Jerusalem.

Å jag som trodde att jobben skulle sina till hösten...


Photo

11 november · Pumpamannen

Denna bild har inte med något att göra egentligen, det är en testbild. Jag ville bara testa om man kunde ladda ner en bild på bloggen lika lätt som på Facebook och det kunde man!

 

5 november · Medaljutställning

På torsdag den 12:e klockan 15.00 är det invigning av en medaljutställning på Myntkabinettet, medaljerna är gjorda av eleverna på Södra Latins bildlinje. Kan rekommenderas med tanke på den fina inbjudan!

 

1 november · Illustrerad Bibel

Jag kommer inte att få formge nästa års minnesmynt till riksbanken däremot kanske en medalj som präglas med anledning av det kungliga bröllopet dvs i ett lite större format och i färre exemplar. Nu väntar jag bara på att hovet ska ge sitt godkännande.

Jag har fått det fina uppdraget att formge en gravsten till en kvinna som jag tyckte mycket om. Gravstenen ska ligga i Israel så jag åker själv dit i nästa vecka för att se hur det ser ut på plats (det är svårt att fatta kloka beslut på avstånd så jag är tacksam för denna möjlighet). Det känns rätt häftigt att få åka utomlands på jobbuppdrag. Mera sånt.

Det ramlar för övrigt in en massa förfrågningar om olika uppdrag (i Sverige), både medaljer och annat. Om det håller i sig verkar det som om jag kommer att få ytterligare ett roligt arbetsår 2010.

Äntligen har jag beställt Robert Crumbs senaste verk - kul att få se hans oanständigheter igen det var alltför länge sedan.

Ett tips: Eleverna på Södra Latins bildlinje har haft som formuppdrag att göra medaljer, resultatet av deras arbete kommer att ställas ut den 11:e eller 12:e november (återkommer med det exakta datumet) på Kungliga Myntkabinettet i Stockholm som ligger mittemot slottet. Så har ni vägarna förbi... det kommer att bjudas på lite att äta och lite att dricka.

 

21 oktober

Har ännu inte fått besked om jag får minnesmyntuppdraget eller inte, beslutet drar verkligen ut på tiden undrar om man ska tolka det som något positivt eller negativt?! Tuva har opererat sin fot så jag har inte heller kunnat gå iväg till gjuteriet och påbörja den nya skulpturen till begravningsplatsen som jag hade tänkt, det går inte att lämna henne ensam hemma så jag sysselsätter mig med det jag kan göra hemifrån dvs få ordning på mappar och annat på min NYA LAPTOP!! Jag har nämligen precis fått en liten MacBook Pro som vägde blott 2,2 när den kom. Ren lycka!!

Annars är det inte så mycket att förtälja. Klubbafton i helgen förstås vilket innebär fyra timmars ljuvligt dansande.

Jag har fortfarande inte lärt mig hur jag ska spara ner blder på bloggen vilket är sanslöst pinsamt men det kommer nog ligger några bilder på sidan en vacker dag ska ni se.

 

12 oktober

Försöker samla tankarna, har nu varit hemma en vecka. Ska definitivt åka tilbaka till Tokyo vid tillfälle. Skulle förresten gärna göra samma sak dvs ställa ut mynt och medaljer i en annan storstad och vara borta i minst tre veckor igen. Det var ett härligt liv, måste bara fundera på vart jag vill åka nästa gång.

Snart sätter jag igång med ytterligare en skulptur till en begravningsplats. Den ska bli nästan två och en halv meter hög och jag har ännu inte kommit på exakt hur jag ska lägga upp arbetet. Den ska också gjutas i brons.

Jag blev precis kontaktad av någon som vill ha mig med i sina planer på att ta fram en eller flera medaljer med anledning av det kungliga bröllopet nästa år. Det ska blandas in ett tvbolag och svenska folket ska få rösta fram vilken medalj som ska präglas. Låter som en toppenidé, nu gäller det bara att alla inblandade ger sitt godkännande och – om det går så långt – att jag kan göra något bra.

 

30 september · På väg hem, redan

Vi har träffat idel vänliga människor på vår Japanresa. Ett exempel, i förrgår hade Tuva stuckit åt sitt håll i Ginzakvarteren medan jag gick åt ett annat. På väg hem försökte jag hitta till en specifik tunnelbanestation så jag frågade en man precis innanför entrén till ett varuhus om han kunde peka ut riktningen. Istället följde han med ut på gatan, över övergångsstället, över ännu en gata och runt ett hörn. När vi flera minuter senare hade kommit fram var han nära att gå ner för trapporna vid tunnelbanan för att vara absolut säker på att jag hamnade rätt. Otroligt gulligt och helt överraskande – om det hade varit i Sverige.

I Kyoto hade vi turen att guidas av en både kunnig och entusiastisk professor som visade oss de mest förunderliga trädgårdarna samtidigt som han berättade hemligheter för oss om det japanska kynnet. Professorn gav oss en stark lust att återvända till Kyoto på våren, hösten och vintern för att få nöjet att uppleva trädgårdarna igen i alla dess olika skepnader. Vi besökte även en mängd spännande tempelplatser på kvällarna då temperaturen var perfekt och man inte behövde trängas med andra.

I Kyoto gick vi till det berömda geishakvarteret där det gick omkring undersköna läckert klädda geishor som om det var det naturligaste i världen. (Man kan  förresten se kimonoklädda kvinnor dyka upp lite varstans i Tokyo.)

Vi var i Kyoto i två dagar, den 24 - 25:e. Just den 25:e visade sig vara den dagen då den månatligt återkommande fleamarketen brer ut sig kring ett stort tempelområde. Vi blev alldeles saliga när vi av en ren slump, på väg till det gyllenen templet – fick reda på att det skulle vara loppis. Vi hann inte besöka det gyllene templet denna gång. Vad finner man på loppis i Japan? Jo, bland annat begagnade kimonos till sanslösa priser, antikviteter och sköna japanska underkläder (nya) plus allt annat som hör till en loppmarknad. Man behöver inte handla om man inte vill, man kan bara titta och få ut mycket av det...

Ett tips till alla som har tänkt åka till Tokyo – åk med en, högst två uppsättningar kläder. Resten handlar ni här. Tro inte på allt ni hör om hur dyrt det är i Tokyo, det går att hitta saker i alla prislägen. Tokyo är shopparens paradis.

Vi ska hem om några dagar så vi håller på att förbereda oss på detta. Det är lätt att vänja sig vid att åka runt i ett spännande land, gå på utställningar på dagarna, äta på restaurang och få lägga upp dagarna som man själv vill.

 

24 september 2009 · Tokyo at last!

Jag som trodde att jag skulle hinna blogga från Tokyo! Nu har Tuva och jag varit på plats i en och en halv vecka och det här är mitt första inlägg – så kan det gå.

För att börja från början. För första gången i mitt liv blev jag av med mitt bagage på vägen hit. Av någon anledning hade det hamnat i Paris (trots att vi bytte plan i Köpenhamn). Bagaget innehöll mina allra finaste kläder, min dator, en hop förberedda visitkort med inklistrade 1-kronor, alla presenter som jag hade tagit med mig till de som ha ställt upp på olika sätt och inte minst ett vackert sammetstyg som medaljerna skulle ligga på i utställningsmontern. Vad skulle man göra om det inte kom fram? Jag försökte vara cool och njuta av det faktum att vi fick handla för var sina 100 dollar som kompensation. Det var dock rätt nervöst tills bagaget stod utanför rummet sent på kvällen nästa dag.

De första dagarna ägnades åt att få  mynt och medaljutställningen på plats. Glasmontern där jag skulle ställa ut mina grejer var rätt perfekt utom ljuset som var bra till översta hyllan, ok till mellersta hyllan och i princip obefintligt på grejerna som låg på hyllan längst ner. Men vad kan man begära?

Invigningen på svenska ambassaden var himla rolig med en massa folk. Det var i princip köbildning vid mig, alla skulle prata om medaljerna, mina intryck av Japan, om jag har varit här tidigare mm. Mitt i allting blev jag introducerad för en japansk konstnär – han kunde inte många ord engelska och min japanska är obefintlig så vi stod mest och log mot varandra, det fina var att han hade en läcker vit slips med röda handmålade krummelurer på och ett målat ansikte som såg ut som han själv (men som visade sig vara Buddha). Jag gav honom en komplimang för hans vackra slips och han svarade genom att knyta upp slipsknuten och ge mig slipsen så den hade istället jag runt halsen resten av kvällen! Underbart!

Tuva och jag ska åka till Kyoto idag på morgonen så jag hinner inte skriva så mycket mer men jag lovar återkomma om några dagar. Jag vill bara cementera det envisa ryktet att Tokyo är da coolest place to be - så är det!

 

10 september · Up, up and away!

Jag har inte mycket kvar här att göra. Skulpturerna är på plats, invigningen missar jag men jag håller tummarna för att solen skiner i Täby på måndag, ATA Carnet är ordnad hos Handelskammaren och alla mina skor är klackade. Och om 24 timmar lyfter planet till Tokyo.

Var hittar man egentligen skönast vintage i Japan? Vilken dag bör man besöka animationsmuseet i Tokyo? Kommer den japanska kejsaren att höra av sig till mig till slut? Detta och mycket annat kommer ni att få reda på om ni hänger med mig och Tuva de närmaste veckorna.

Uppdatering i annat:

Besked om minnesmyntet får jag i oktober. Först då får vi se om jag får uppdraget eller om det går till någon annan.

Silverfjärilen monterades på Kerstins gravsten som avtäcktes i helgen, jag fick mycket fin respons på stenen som helhet. Fjärilen kommer att leva vidare framöver i form av ett pris som delas ut till en yngre dokumentärfilmare i Kerstins namn.

Werner på:  http://wernersblogg.wordpress.com/ har intervjuat mig och ställt några frågor om mynt och medaljer. Jag har inte riktigt koll på när han lägger ut intervjun men besök gärna hans sida ändå.

 

3 september 2009 · Luft under vingarna

Nu finns fem av sex skulpturer på plats på Täbys nya begravningsplats. Vid entrén – en "landsakapsplatta" som beskriver området på mitt sätt, längre in på området – en grönaktig text i brons och ännu lite längre in – en stubbe med en fågel. Varje skulptur vilar på en vacker ljus betongmur som glittrar till när solen fångar ljuset på glasbitarna som har använts som ballast.

Det som har ställt till det aningen tidsmässigt, allt skulle ha varit på plats i fredags, är att spottarna som skulle monteras in i muren och ljussätta grenen med fågelboet, den sjätte skulpturen, inte har levererats ännu. Innan ljuset sitter på plats kan inte grenen monteras så enkelt är det. Gör inget, det är himla roligt att se hur allt annat har låtit sig placeras på ett självklart vis.

Om en vecka drar jag till Japan. Jag kommer att missa invigningen av begravningsplatsen, det känns verkligen tråkigt men grabbarna från Bergmans har lovat att vara på plats, ta bilder och berätta om skulpturerna för den som vill veta mer. Tack Tomas och Leif.

Jag har funderat på vad jag ska göra när jag kommer hem från Tokyo eftersom jag har avslutat alla mina projekt, då får jag som ett brev på posten en beställning på en större skulptur till en kyrkogård i Örebro. Nu kan jag vara lugn ett tag till.

 

23 juli 2009 · Kunglig glans

För två veckor sedan blev jag ombedd som en av två konstnärer att lämna ett skissförslag på nästa års minnesmynt. En något oväntad förfrågan eftersom semestern precis hade börjat, men kul. Det betyder att de veckorna jag hade tänkt använda till att ligga och läsa deckare i sommar iställlet kommer att ägnas åt att skulptera två sidor av ett mynt.

 

10 juni 2009 · Invald i Typografiska Gillet

Igår eftermiddag var jag på värdshuset Ulla Winbladh på Djurgården och åt en alldeles underbar sillbuffé. (De gäster som hade varit där tidigare saknade dock den Janssons frestelse som brukar finnas med på buffébordet, en Jansson som tydligen är alldeles suverän.) Anledningen till att jag var där igår var att det var årsmöte för Typografiska Gillet, det tillfället på året då det finns möjlighet att föreslå och presentera nya medlemmar till denna förening som sätter bokstaven främst.

Vi var nio stycken som skulle väljas in denna kväll, allt från Grammisvinnare till frimärksdesigners, och så jag. Lotta Frost (den som bland mycket annat har ritat typsnittet som finns på våra sedlar) var den medlem som presenterade mig tillsammans med Johan Cnattingius, en formgivare som startade A1 (en utvikbar tidning om arkitektur där jag var intervjuad i egenskap av en som handhugger gravstenar).

Det var en mycket speciell känsla att få vara där och hälsa på och bli tagen i hand av idel ikoner inom den typografiska världen, formgivare vars namn jag har känt till i årtal men aldrig tidigare träffat; Arne Heine, Jan Biberg, Bo Berndahl, Christer Jonson etc.

Nu är jag medlem i denna fina klubb.

 

22 maj · Färdig!

I onsdags åkte jag till gjuteriet en sista gång för att se om det verkligen stämde att jag var klar med trädet. Och det var jag! Efter att ha ägnat många många timmar åt att få ordning på reliefen känns det rätt konstigt att nu kunna säga att jag har gjort vad jag har kunnat och jag är nöjd. (Lite trist är det dock att inte få hålla på med det mer...) Nu återstår gjutningen, ciselleringen och patineringen, vilket i praktiken betyder att det fortfarande återstår några tillfällen för mig att få trädet att bli som jag hade tänkt mig. (Gjutningen kan jag inte påverka men de två sista stadierna kan jag vara med och påverka i hög grad.)

Nu får jag tillfälle att avsluta mina andra arbeten som måste bli klara före sommaren; fjärilen som ska gjutas i brons och sättas fast på en av de fyra gravstenarna som jag håller på med har jag gjort klar å den blev så fin att jag försöker komma på hur den skulle kunna användas i ett annat sammanhang.., sen har jag bildtexter som ska skrivas och översättas till japanska till min kommande utställning i Tokyo till hösten. Plus lite annat.

Jag börjar tro att jag kommer att kunna ta sommar i år också!

Snart snart är det dags att packa väskan full med dansskor och ombyteskläder och ta flyget till Zetten i Holland där omkring 200 andra dansentusiaster från hela Europa kommer att samlas för att ge järnet under en långhelg. Det blir workshop med bulgariskt, makedonskt, rumänskt och mycket annat smått och gott. Minst tio timmars dans per dag.

 

12 maj · Täby Begravningsplats

Tidigt i morse skjutsade landskapsarkitekten Britt Berntsson mig och två av de fyra bronsskulpturer som ska stå på Täby begravningsplats till Täby Kyrkby. (Britt är den som har huvudansvar för utformningen av den nya begravningsplatsen.) Idag var det nämligen celebert besök där. Mer än 300 personer från kyrkogårdsförvaltningar från hela landet var på studiebesök. Förutom att beundra landskapsarkitekternas ömsinta, lyhörda arbete med naturen och arkitektens stiliga ceremonibyggnad fick de även tillfälle till en förhandstitt på den konstnärliga utsmyckningen i form av mina skulpturer. Det var roligt att vara på plats och få så positiv respons på mitt arbete. Jag berättade om skulpturerna för den som vågade ställa frågor, de som kom fram var genuint intresserade så några kontakter skapades och vistkort utbyttes. Spännande att se om det blir en uppföljning.

Jag hoppas fortsätta arbeta med utsmyckning av begravningsplatser, minneslundar och/eller andliga rum för den delen. Jag har varit intresserad av ämnet i mer än tjugofem år; jag har ritat och huggit gravstenar, tagit fram en bok med förslag på ett tjugotal nya gravstenssymboler, gjort minnesplaketter, varit bokstavskonsult vid uppförandet av Förintelsemonumentet i Stockholm m m. Trots det finns det fortfarande så mycket kvar att göra. Ett exempel: det har börjat dyka upp ett nytt fenomen på svenska begravningsplatser – den gemensamma gravplatsen/utsmyckningsplatsen. En plats som ska vara tilltalande, passa in i omgivningen samtidigt som den ska användas av tjugo, trettio personer istället för gravsten. Hur utformar man något sådant?

Jag vet hur jag skulle vilja göra.

 

4 maj · Robert Crumb, Art Spiegelman

Effektiv helg – har just lämnat min deklaration till revisorn, städat på min plats, nästan helt klar med ett original till en gravsten och skrivit ut fakturor som ska läggas på lådan imorgon. Pheww. Jag planerar att börja tidigt på Bergmans imorgon bitti med trädet som jag håller på med, har inte varit där sedan i onsdags i förra veckan och är jättesugen på att jobba med det igen. Är färdig snart.

Har precis fått se bilderna som den duktiga fotografen Karl Gabor har tagit på tre av mina fem färdiga skulpturer, bilderna blev superfina! Jag kan verkligen rekommendera Karl till den som vill dokumentera något på bästa vis.

Drömde inatt att jag ropade rakt ut i luften att jag ville beställa Robert Crumbs och Art Spiegelmans senaste böcker och kommer ihåg hur nöjd jag blev när jag märkte att folk uppskattade att jag kände till dem. Jag skulle förresten vilja beställa deras senaste böcker man har inte kommit mig för så det var nog ett tecken!

 

28 april 2009 Jobba, jobba · Jonas på Klikki

Att jag inte har skrivit på så länge beror på att jag de senaste veckorna har tagit mig raka spåret till Bergmans gjuterier vid Skogskyrkogården varje morgon, sen har jag stått och jobbat med mitt stora träd som måste bli klart så fort som möjligt. När jag väl kommit hem har jag stupat i säng. Konstigt hur trött man kan bli av att stå på benen hela dagarna! Trädet börjar dock ta sig, det känns som om jag äntligen håller på att få "rätt" uttryck.

Ikväll var jag inbjuden som gästtalare inför Samfundet Kungliga Myntkabinettets Vänner. Jag berättade om mina olika medaljarbeten och visade även bilder, jag talade också om 1-kronan. Det var en liten samling intresserade äldre herrar plus några andra som hade vänligheten att lyssna på vad jag hade att säga. Under middagen som följde talade jag med en ung kille som har som jobb att placera företag så högt upp som möjligt på Google för att öka besökarantal, höja siffror etc etc. Jonas på Klikki lovade ge mig tips på vad jag skulle kunna göra för att få ut mer av min site – ska bli mycket spännande att se vad som går att göra. Jag återkommer med en rapport. Bara det att han berättade hur jag på ett relativt enket sätt skulle kunna göra för att få till en japansk sida inför mitt Japanbesök i höst känns mycket spännande!

 

11 april 2009

Jag fick i onsdags ett efterlängtat telefonsamtal från Madeleine Setterlind, Bo Setterlinds änka. Jag får använda hans texter på min utsmyckning i Täby. Bra!

 

10 april 2009 Booboopidoop

Handels fest på stadshuset var intressant. Det var roligt att gå på en så stor och påkostad fest, att få klä upp sig och få nöjet att se maken och alla andra män i frack, men det var slående hur homogen tillställningen var. Studenter från Sverige med utländsk bakgrund fanns inte och i princip alla diplomandi var enormt vältrimmade. Det fanns inte en enda tjockis bland dem. Mycket besynnerligt. En annan sak som var intressant var att ALLA skickliga, duktiga, kvinnliga, sjungande studenter som uppträdde under kvällen valde att framställa sig som Marilyn Monroe-kvinnor. Det var sexigt och förföriskt och lilla oskyldiga jag looken för hela slanten... Jag funderar på varför dessa kompetenta målinriktade kvinnorna valde just detta booboopidoop-uttryck och kom fram till att det kanske på ett undermedvetet plan kan kännas befriande för dem att även få visa upp den superklyschkvinnliga sidan av sig själv, bortom det ständigt målmedvetet karriärsinriktade. Eller?

 

1 april 2009

Fick ett glädjande samtal igår – medaljen som jag har gjort till Handels i Stockholm ska trots allt delas ut i stadshuset nu på fredag – kul! Ska därför åka till gravören nu på morgonen för att få pristagarens namn graverat på baksidan av den snurrbara vingen (jag lovar lägga ut en bild på medaljen så småningom så ni förstår vad jag pratar om!). Därefter är det raka spåret till gjuteriet.

 

30 mars 2009 Intensiv danshelg · Sporrong · Oxidering

Jag har i helgen dansat i nästan tolv timmar. En holländare som är expert på rumänska danser var inbjuden av Internationella folkdansklubben som jag tillhör och höll i en superbra och intensiv kurs. Dagen var uppdelad i två, lite mindre komplicerade danser på förmiddagen och mycket mer komplcerade på eftermiddagen. Vi lärde oss ca tio olika danser och jag tror att jag fortfarande kommer ihåg åtminstone sex av dem vilket faktiskt är en bragd! Man brukar oftast röra ihop alla steg i skallen när det har varit så intensivt. Det finns inget annat som jag får en sådan kick av som att dansa, inte vilken dans som helst utan just denna sort med snabba turer, förskjutningar av rytmer och komplicerade steg – wow! Kroppen är fortfarande helt utpumpad men mycket mycket glad!

Har precis bokat ett möte med en man på Sporrong med anledning av en medalj som jag ska göra till Frivilliga skyttet som firar 150 år nästa år. Ska bli roligt att se vad Sporrong har för produkter nu för tiden, jag har gjort lite grejer åt dem tidigare men det var väldigt många år sedan. Skulle vara kul om mötet resulterar i fler uppdrag.

Längtar till gjuteriet så jag får fortsätta med skulpterandet av trädet. Idag hann jag inte åka till gjuteriet vid Skogskyrkogården eftersom jag bland annat var tvungen att hinna oxidera fem silvermedaljer till Handels. När man oxiderar silver lyfter man fram formen – som tyvärr har en tendens att försvinna när silvret är blankpolerat – om man som jag är intresserad av att få fram de små små detaljerna. Jag har även sytt på läckra lila band på medaljerna, nu återstår graveringen av guldmedaljerna – jag ska hämta dem i veckan – samt leverans av etuier sen kan jag leverera medaljerna.

 

22 mars 2009 Utsmyckning · Medalj · Att avsluta projekt

Jag är nu färdig med det tecknade uppförstorade underlaget till bronsträdet, känns bra. På måndag ska jag koncentrera mig på att jobba med meningen på två rader som också hör till utsmyckning som ska sitta på ceremonibyggnaden. Jag hade velat ha en Gunnar Björling text eftersom jag älskar hans krypiska förkortade meningar men mina uppdragsgivare ville inte det tyvärr så det får bli någon annan.

Handelsmedaljen som skulle ha delats ut i samband med firandet av skolans 100 års jubileum i början på april, kommer istället att delas ut i juni... Detta tråkiga faktum kommer dock inte att förhindra min man och mig själv från att delta och njuta av festligheterna. Jag håller fortfarande på att försöka få reda på om det går att tvätta min fantastiska balklänning med handmålade blommor från 30 -talet. Jag har pratat med tygkonservatorer på Livrustkammaren, Berit på superkemtvätten Expo, en kvinna i en vintagestore som kan allt om gamla vackra klänningar... jag återkommer.

Nu är jag klar med två gravstensskisser, skisserna ligger i var sitt kuvert och ska läggas på lådan imorgon. Det är tufft när ett jobb inte vill bli klart, så har det varit med dessa skisser – jag har vetat hur jag ska göra, skisserna har varit till 80% klara men det där sista vill sig inte riktigt. I helgen har jag lyckats avsluta fyra sådana långdragna projekt. Hallelluja!

Imorgon får jag dansa.

 

18 mars Ingen nominering · Svenska Akademien · Beställning bekräftad

Kronan blev inte nominerad. Äsch säger jag bara. 

Fick dock ett härligt besked från Japan i morse om ett ekonomiskt bidrag som gör att utställningen i Tokyo i höst börjar kännas allt mer verklig.

David Byrne konserten efter nomineringsmingeln, var helt underbar. Bäst tyckte jag om Talking Heads låtarna men resten av konserten var också suverän. Otroligt läcker koreografi som var på något vis ett koncentrat av David Byrnes sätt att röra sig. Kinky och underbart.

Jag var på Svenska Akademien för några dagar sedan för att titta på deras samling av minnesmedaljer. En fin samling porträtt som började göras i slutet på 1700-talet och som fortfarande görs. Under de senaste sju åren har de gjorts av den skicklige skulptören Peter Lindhe. Där kan man även se exempel på medaljer gjorda av bland andra Lea Ahlström, Erik Grate, Öyvind Öhrström och Tommy Östmar. Jag ska tillbaka och gå igenom samlingen igen så fort jag får möjlighet. En liten miss kära Akademien, det bör vara självklart att namnen på konstnärerna finns med på informationsbladen i montrarna, det finns plats och det är intressant och viktig information.

Just nu försöker jag koncentrerar mig på den sista skulpturen till Täby Begravningsplats – trädet. Jag fick beställningen till slut!

 

17 mars Kolla-Mingel

Stubben fick en superfin patinering, jag är mycket nöjd. Och närmare en beställning av den sista skulpturen – trädet, än så här har jag inte varit. Fick en muntlig beställning från den inblandade arkitekten i förra veckan, jag tog ett snack med Bergmans om de skulle hinna gjuta den trots den stora bristen på tid (TACK för att ni gör det bästa bästa Tomas och Leif!!) och jag har satt igång med mitt arbete. Äntligen!

Ska på Kolla-mingel ikväll, då får jag reda på om mitt inlämnade bidrag till tävlingen – 1-kronan – får en nominering, det vore ju himla kul. Det var det enda bidraget jag lämnade in. Lite senare på kvällen ska jag gå på en David Byrne konsert med Tuva.

 

11 mars 2009 · Bronssnack plus lite annat

Under de senaste veckorna har jag varit på Bergmans (mitt gjuteri) och arbetat med fyra skulpturer som ska stå på Täby begravningsplats. Det är lite pyssel kvar trots att det mesta är gjort. En patinering ska göras om, den blev lite för mörk så själva formen på skulpturen försvann. Det är Jesper som patinerar det mesta nu för tiden och han har blivit otroligt duktig, det ska bli spännande att se hur stubben ser ut imorgon när jag är tillbaka på gjuteriet! Sen är det lite filande kvar på en av skulpturerna och lite annat pyssel. Hur ska man sätta fast bronserna så att det blir så starkt och så snyggt som möjligt?! Det vet Bergmans! Jag väntar fortfarande på ett besked från uppdragsgivaren om jag får en beställning på den allra sista, femte, skulpturen. Jag har en detaljerad skiss på den men har inte gjort mer än så. Den skulle bli stor och kommer att ta tid att göra både för mig och för gjuteriet så det är hög tid att sätta igång. Men beskedet bara dröjer och dröjer... Risken är överhängande att skulpturen på grund av att beställningen inte har gjorts, trots att jag tror att beslutet redan är taget, inte kommer att hinna bli klar till invigningen. Hur B skulle inte det vara?! Christer, hör av dig!

Handels stora fest kryper närmare, det är då medaljen som jag har gjort ska delas ut för första gången. Jag fick just inbjudan som jag och min man förstås har tackat ja till – diplomutdelningen blir i Blå Hallen och själva banketten i Gyllene Salen. Flott! Då gäller förstås högtidsklädsel vilket innebär frack för maken och balklänning för mig. Jag har en sidenduchess klänning från 30-talet med handmålade blommor på (!). Sist jag använde den var på nyåret 2000, men den skulle behöva fräschas upp lite, jag har just fått tips om en kemtvätt som tar emot alla Dramatens och Operans kläder, de borde kunna avgöra om blommorna tål kemtvätt!

Japanresan börjar kännas allt mer verklig, jag har visserligen inte beställt flygbiljetterna ännu men jag har iallafall ordnat med ett billigt boende mitt i Tokyo och håller som bäst på att skriva alla bildtexter till utställningen så att de hinner översättas till japanska före sommaren.

 

18 februari 2009 · Personlighetsutvecklad?!

Under de senaste veckorna har det hänt en hel del i mitt liv: Jag haft mottagning för ungefär 60 personer i mitt hem för att fira utgivningen av 1-kronan, jag har varit i Finland och hållit föredrag inför en massa viktiga människor, i helgen hade vi stor fest för nästan 70 personer – alla skulle få plats, mat, och känna sig välkomna och jag var värdinna, och i måndagskväll stod jag ensam framför ett trettiotal danssugna personer på en intensivkurs och lärde ut en komplicerad dans från Bulgarien utan att blinka. Allt har gått över förväntan.

Den som känner mig vet att inget av det ovan uppräknade ligger naturligt för mig. Jag rodnar när jag måste tala inför fler än tre, fyra personer! Det är något som har hänt och jag vet inte riktigt varför.

 

9 februari 2009 Finland · Handels · Tema

En sista grej om Finland. Vid något sammanhang i förvirringen efter mitt föredrag råkade jag kalla riksbankschefen Stefan Ingves för Sven Ingvars. Det lät lite konstigt redan då men jag kom inte på att jag hade sagt fel namn förrän någon timme senare... Sorry Stefan.

Jag har nu överlämnat de gjutna medaljerna (Handelshögskolan i Stockholm) till guldsmeden Sebastian som ska avsluta arbetet med medaljerna i guld och silver dvs han ska schyssta till dem genom att löda fast länkar och vingar enligt mina ritningar och polera utav bara attan så allt blir riktigt blankt och fint. Jag har förvarnat etuimakaren Anders om att jag kommer att vilja beställa nio etuier av honom – det är fint med skräddarsydda etuier till medaljer – så nu återstår bara för mig att bestämma hur etuierna ska se ut.

Tema arkitekter som jag samarbetar med (Täby Kyrkbys nya begravningsplats) har nu lagt in en beställning på framtagning av ett ornament som jag har skissat på tidigare, till en lång, låg minnesmur som ska täckas med vitpatinerade zinkplattor. Plattorna på muren kommer allteftersom att graveras med namn på de avlidna. Det är för att man ska kunna hitta rätt till sin man eller släkting som det kommer att placeras ut ornamenterade plattor med vissa mellanrum, lättare att orientera sig.

 

6 februari 2009 Finland · Japan

Nu har jag varit i Finland.

Inbjuden av Finlands Bank talade jag om mitt arbete som formgivare av mynt och medaljer och visade samtidigt blider på de senaste årens produktion, jag berättade förstås också om mina tankar kring formgivningen av den nya svenska 1-kronan. Jag talade inför svenska och finska riksbanksfullmäktige, bankledning, politiker och professorer. Ett kostymprytt och välvilligt gäng människor. Många kom fram efteråt och talade om hur förtjusta de var över mytets utformning. Jag gladde mig speciellt åt att chefen för Finlands motsvarighet till Myntkabinettet rosade det nya myntet i lyriska ordalag!

När jag kom hem tog jag min hög med post, gick in i badrummet och låste om mig. Först därefter öppnade jag posten. Jag hade sett Svenska Institutets logga på ett av kuverten... Jag sneglade in i det uppsprättade kuvertet och läste meningen "vi har nöjet att meddela att...." först då gick jag ut till familjen och berättade att jag har fått ett stipendium från Japanska Stiftelsen! Jag ska åka till Japan under hösten 2009! Jag har tidigare fått en inbjudan från Sveriges ambassad i Tokyo att ställa ut mina mynt och medaljer, detta senaste besked gör att det börjar kännas genomförbart!

 

21 januari 2009

Tillbringade en stor del av eftermiddan/kvällen igår med att se på CNN och the inauguration of Barack Obama. Jösses vad vi är många som hoppas på honom.

 

20 januari 2009

Snart snart kommer jag att kunna ägna mig åt andra saker än denna krona! Det som återstår är att förbereda det jag ska säga och vilka bilder jag ska visa när jag åker till Helsingfors den 4 februari. Då kommer jag att prata inför den finska och den svenska riksbanksfullmäktige med anledning av Märkesåret 1809.

Först därefter kan jag ägna mig helhjärtat åt slutförandet av en medalj till Handelshögskolan i Stockholm. De ska ha stor baluns då de under 2009 fyller 100 år. Jag hoppas kunna visa en bild på medaljen snart, måste bara få ett ok från uppdragsgivaren först.

 

18 januari 2009

Ledsen att jag inte har några nya bilder att visa idag, ska försöka hinna med att lägga ut några imorgon. Jag hade mottagning igår för ett antal vänner för att fira utgivningen av 1-kronan. Idag är mitt hem följaktligen fullt av massor med vackra blombuketter. Underbart! En av gästerna kom med en vit orkidé som säkert var en meter hög och inslagen i cellofan, vilka flotta vänner jag har! (måtte jag hålla liv i blomman länge länge) Det var för övrigt en av tre orkidéer som jag fick den kvällen. En annan av vännerna kom med ett nybakat bröd, runt och med ränder som dekoration – mitt alldeles egna jubileumsbröd. Vi tog de första tuggorna vid tolvsnåret och det visade sig att det inte bara var snyggt utan även ett av de godaste hembakta bröd jag har ätit. Tack Karin!

Det har varit roligt att läsa de olika kommentarerna på nätet, jag hörde att designen fick beröm av Cap & Design, har inte hunnit läsa det själv än. För övrigt nämnde varken SvD eller Dagens Nyheter mitt namn när de publicerade en bild på kronan – fotografens namn är med men inte formgivarens – varför är man inte förvånad? En eloge till svenskan som dagen efter skrev en rättelse.

I början på februari åker jag till Finland och berättar för svenska och finska riksbanksfullmäktige om myntet som då högtidligt ska överlämnas.

 

16 januari 2009

Det blev en lyckad presskonferens på riksdagen igår. Det var inte meningen att jag skulle säga något på själva presskonferensen utan myntet skulle presenteras och jag skulle helt enkelt finnas på plats ifall någon journalist ville ställa någon fråga. Tjugo minuter innan det hela drog igång ställde riksbanken upp en tygvepa med en stor bild på myntet längst bak i lokalen. Jag ställde mig framför den och bad en vän att ta en bild för att dokumentera the moment. Då stormar det fram ett tv-bolag från Kina (!) som intervjuade mig därefter ett tyskt tv-bolag och till slut en reporter från Rapport. Jag hade  inte väntat mig detta därför hann jag inte heller bli nervös, jag stod bara där och njöt av ögonblicket.

Jag har inte kunnat låta bli att kolla kommentarerna på nätet nu på morgonen. När jag var ute på SR:s sida för ett litet tag sedan så var det jämt skägg mellan de som tyckte att myntet var fult som stryk och de som tyckte det var snyggt som fan. Det är som det ska vara med andra ord!

 


Photo

15 januari 2009

Så kom äntligen dagen då den nya 1-kronan presenteras för publik! 

2009 är det 200 år sedan Finland skildes från det svenska riket. Riksbanken uppmärksammar detta minne genom en specialprägling på 1-kronan. Riksbanken bjöd in fyra svenska konstnärer att lämna förslag och mitt förslag vann.

Jag valde havet som motiv – förbindelselänken mellan de båda länderna. Jag ville dessutom ha en text som skulle komplettera motivet, och efter mycket bläddrande hittade jag den perfekta meningen i boken ”Studentbesöket i Finland 1857”

”Ty redan i den tiden, när vi lyssnade till sagorna, hörde vi mer än en gång förtäljas den underbara sagan om ett land på andra sidan hafvet, dit den borde begifva sig, hvilken ville finna en vänskap, som under seklernas lopp aldrig lärt sig att glömma, och en trohet, som under pröfningarnas skiften aldrig lärt sig att svika.”

Ur denna långa text valde jag orden "Den underbara sagan om ett land på andra sidan hafvet" att pryda myntet. En mening som inte bara är poetisk utan även lyckas förvandla mitt grafiskt strama, nästan abstrakta motiv till något föreställande, t o m vedmodigt.

Motivet är öppet för olika tolkningar, man kan föreställa sig att betraktaren står i Sverige och tittar ut över havet mot Finland men man kan lika gärna tänka sig att man står på finsk mark och tittar ut över horisonten mot Sverige.

 

12 januari 2009

Jag måste få berätta om ett roligt medaljuppdrag som jag fick förra året – Assar Lindbeck-medaljen.

Jag ville skapa en medalj som var lika okonventionell som Assar Lindbeck himself. Assar Lindbeck-medaljen är därför både större och tyngre än vad den här typen av medaljer brukar vara. Till skillnad från andra högtidsutmärkelser fyller den även en helt konkret funktion: med sin tyngd kan den användas som brevpress istället för att gömmas undan i en byrålåda. Den är gjuten i silver och väger tre kvarts kilo, värdet kan uppfattas ur såväl symbolisk som rent ekonomisk och praktisk synpunkt.

Medaljens motiv består av en grovhuggen text på ena sidan som kontrasterar mot ett finstämt porträtt på den andra sidan. Jag kände till Assar Lindbecks stora intresse för måleri och bad honom därför göra sin egen avbildning. Han gav mig en tjock bunt teckningar och det är ur denna samling som jag har vaskat fram självporträttet.

 Photo


Photo

 

1 Januari 2009

Jag har fått ett drömuppdrag. Jag har visserligen arbetat med det ett tag men det är först nu jag har fått möjlighet att skriva om det på min egen blogg, tack Stefan! Jag ansvarar för den konstnärliga utsmyckningen på en ny begravningsplats som ska uppföras i Täby Kyrkby. Begravningsplatsen kommer att invigas hösten 2009. Jag samarbetar med mycket trevliga och begåvade landskapsarkitekter och arkitekter från Temagruppen.

Temat för utsmyckningen är fågeln, en symbol för själen.

Utsmyckningen består av fyra skulpturer som ska gjutas i brons och i dagarna väntar jag på att få ett slutgiltigt besked om jag även ska få göra en stor bronsrelief, ett träd, som ska sitta på väggen till ceremonibyggnaden.

 Photo

Utsmyckning till Täby Kyrkby

Detalj på text till utsmyckning som ska stå på en mur vid en minnesplats. Jag har jobbat i lera som ni ser. Gjutarna tar form på detta och gjuter den sen i brons.Photo


Photo

Skulpturen som jag arbetar med just nu ligger i en verkstad på Bergmans gjuterier i Stockholm. Den ligger längst fram till höger i bilden – en gren med ett fågelbo. När skulpturen är klar ska den placeras på en låg mur vid en ceremonibyggnad.Photo

Så här blev fågelboet i brons, de vackra regnsbågsfärgerna beror på svetsningen.Photo

Fågelboet har jag gjort i vax med små tunna grenar som armering. Det var i princip omöjligt för gjuteriet att ta form på boet på grund av dess form, så vi fick gjuta den i brons direkt. Om gjutningen hade misslyckats hade jag fått göra om skulpturen från scratch. Det gick bra tack och lov!